Hamarosan
Az egyik legerősebb antioxidáns a Földön: az astaxanthin
Az astaxanthin egy olyan természetben előforduló, zsírban oldódó pigment (színezőanyag), amelynek nagyon erős antioxidáns hatása van.
Megtalálható algákban, élesztőben, lazacban, pisztrángban, garnélarákban, homárban és néhány madár tollában (pl flamingó).
Az astaxanthin más karotinoidoktól eltérően nem alakul át a szervezetben A-vitaminná, és amíg az A-vitamin túlzott mennyiségben mérgező, az astaxanthin korlátlan mennyiségben fogyasztható! Százszor erősebb antioxidáns, mint az E-vitamin, megköti a szervezetben a szabad gyököket.
A szabad gyökök olyan instabil atomok, melyek páratlan elektronokkal, elrabolják más atomoknak az elektronjait. Számos tudós szerint az öregedési folyamatok hátterében a szabad gyökök kialakulásánakszabályozatlan láncreakciója áll.
Az astaxanthin egyedi molekuláris szerkezetének köszönhető a nagyon erős antioxidáns képessége. Molekulája nagyon hasonló a béta-karotinéhoz, de az apró különbségek a struktúrájában, óriási különbséget jelentenek a biológiai hatásukban.
Olyan betegségek megelőzésében és kezelésében hatásos, mint:
Az astaxanthint növények, és mikroalgák szintetizálják, az állatok nem képesek erre, ezért ők a növényekből és algákból jutnak hozzá és a táplálékláncon keresztül.
Hogyan javítja a fizikai teljesítőképességet?
Fizikai aktivitás, pl edzés, sportolás közben intenzívebben lélegzünk, mert a szervezetnek ilyenkor több oxigénre van szüksége. Minél több oxigént lélegzünk be és pumpáljuk keresztül szervezetünk szövetein, annál több szabad gyök keletkezik. A szabad gyökök roncsolják az izomsejteket (a sejtek membránját és DNS-ét).
A szabad gyökök rongáló hatásának megállításához hatékony antioxidánsok fogyasztása szükséges. Az astaxanthin \"kisöpri\" az izmokból a szabad gyököket, és megakadályozza az izom károsodását és az izmok leépülését. Ezenfelül keményebb fizikai aktivitás után gyorsítja az izmok regenerációját