ÚJ Naturtanya vegán bélradír plusz 480 ml
Naturtanya vegán bélradír plusz 480 ml
Tartalom: 480 ml
EAN:  5999565081898
  • 5299 Ft
27% ÁFÁ-val , [11040 Ft/l]
Készletinformáció:

Elérhető

Amennyiben péntek 7:00 óráig rendelsz,
a várható kiszállítás szeptember 25, hétfő.
Leírás

Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ - folyékony rost 3 féle prebiotikum, citromfűvel az emésztés egészségéhez 480 ml
NATUR TANYA® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ
A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ 3 féle vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű kivonatot koncentrál, folyékony formában a bélrendszer egészségéhez, az emésztés támogatásához1 és az étkezések utáni kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéshez2.

3 FÉLE PREBIOTIKUS ROST, 7500 MG AKTÍV HATÓANYAGBÓL
Fruktooligoszacharidok (GOFOS™)
Almahéjból kivont alma pektin
Fibregum™ teljesen természetes akácia élelmi rost
100 MG CITROMFŰ KIVONATTAL
VEGÁN, LIKVID FORMULA, HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL*
NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALOM
TERMÉSZETES CITROM ÍZZEL ÉS TERMÉSZETES EREDETŰ ÉDESÍTŐSZERREL
FÜGGETLEN, AKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT TERMÉK
A NATUR TANYA® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ ÖSSZETEVŐI
Adagonként 7500 mg rostanyag; védjegyzett és enzimatikus úton előállított rövid láncú fruktooligoszacharidokkal (GOFOS™), almahéj pektinnel,védjegyzett, akáciafa törzséből és ágaiból nyert szárított növényi nedvvel (Fibregum™) és adagonként 100 mg orvosi citromfű kivonattal, amely 1hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, az emésztés támogatásához és a fizikális jólléthez.
A NÖVÉNYI ÉLELMISZEREKBŐL SZÁRMAZÓ OLDHATÓ ROSTOK
Az oldható rostok stimulálják a számunkra hasznos baktériumok növekedését és tevékenységét, és rövid szénláncú zsírsavakra ((SCFA) butirát, propionsav, ecetsav) fermentálódnak. Hozzájárulnak az egészséges emésztés kialakításához, az immunrendszer támogatásához, a vércukorszint szabályzásához, a testsúlykontrollhoz és kötődnek az emésztőrendszerben lévő zsírszerű anyagokhoz, köztük a koleszterinhez és a toxinokhoz, elősegítve kiürülésüket.

FRUKTOOLIGOSZACHARIDOK (GOFOS™)
Rövid fruktózláncokból felépülő, számos növényben természetes formában megtalálható, fermentálható prebiotikus rost.

ALMAHÉJBÓL KIVONT ALMA PEKTIN
A pektin egy vízben oldódó rost a növények sejtfalában, amely a növényi részek szilárdságát adja. Vízzel keverve gélképző hatása van, növeli a széklet volumenét és csökkenti a tranzitidőt. Lassítja a gyomor ürülését, így a jóllakottságérzet tovább fennáll.

FIBREGUM™ TELJESEN TERMÉSZETES AKÁCIA ÉLELMI ROST
A FibregumTM egy akácia fából előállított természetes élelmi FODMAP rost, melynek 90%-a garantáltan vízben oldódó forma. Elágazó molekulaszerkezetének köszönhetően fokozatosan, és lassan fermentálódik a vastagbélben, ahol nem okoz diszkomfort érzetet.
Forrás:
https://aditivosingredientes.com/upload_arquivos/201706/2017060968767001498324507.pdf
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/08910600310014377
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8433104/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29029078/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6384267/
https://academic.oup.com/femsec/article/93/11/fix127/4331632


ORVOSI CITROMFŰ KIVONAT, STANDARDIZÁLT ROZMARINGSAV
A citromfű antioxidáns hatóanyaga a rozmaringsav emésztőrendszert fertőtlenítő hatású vegyület, segít idegi eredetű emésztési zavarok esetén, nyugtató és görcsoldó a gyomor-bélrendszerre. Támogatja a jó és rossz baktériumok egyensúlyának visszaállítását, a gyulladások visszaszorítását, mérsékli a puffadást vagy hasi görcsöket.
AZ EFSA ÉLELMI ROST DEFINÍCIÓJA
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a rost definícióját az alábbiakban határozza meg:
A rost olyan legalább három monomer egységgel rendelkező szénhidrát polimereket jelent, amelyeket a vékonybél nem emészt meg, és nem szív fel, és amelyek az alábbi kategóriákba tartoznak:

az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak,
ehető szintetikus szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak.”
Forrás: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32008L0100

ROSTBEVITEL ÉS EMÉSZTÉS
Az egészséges táplálkozás kapcsán a rostbevitel egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A feldolgozott és finomított élelmiszerek elterjedésével egyre kevesebb rost kerül a tányérunkra.

A rostokat hagyományosan növényi anyagként fogyasztjuk, nem szívódnak fel a belekből, mégis kedvezően hatnak az emésztésre. Székrekedés esetén különösen ajánlott a rostdús táplálkozás, mert növelik a széklet térfogatát, ezzel csökkentik a tranzit időt, a salakanyagok kevesebb időt töltenek el a bélrendszerben. A kedvező hatások, azonban nem merülnek ki ennyiben, a fenti okok miatt számos betegség megelőzésében játszhat szerepet rostfogyasztásunk:

bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek, pl. diverticulosis, reflux
aranyér
elhízás
magas vérnyomás
koleszterinszint
cukorbetegség
Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x
https://academic.oup.com/advances/article/7/1/1/4524069

EMÉSZTÉS, ELHÍZÁS ÉS BÉLMIKROBIOM
Ideális esetben bélflóránkat túlnyomó részt (80-85%) számunkra hasznos baktériumok alkotják, melyek befolyásolják az emésztést, és a jóllakottságérzet kialakulását is.

AZ EMÉSZTHETETLEN PREBIOTIKUS ROSTOK BEVITELE ELŐSEGÍTI A HASZNOS BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSÁT ÉS ELŐSEGÍTIK BIZONYOS VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK FELSZÍVÓDÁSÁT.
Az emészthetetlen rostokat a bélbaktériumok fermentálják a vastagbélben, mindeközben rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődnek, melyek közül kiemelten fontos a butirát. A vajsav butirát a legfontosabb bélvegyület a pH-szabályzáshoz, a vastagbélhámsejtek megújulásához és a bélmikrobiom színesítéséhez. A rövid szénláncú zsírsavak termelődése elősegíti az emésztést, szabályozza az étvágyat és csökkentik a zsigeri zsírok mennyiségét.

Egy bélbaktériumok emésztésben betöltött szerepével foglalkozó kutatás 77 olyan ikerpár bél mikrobiomátát vizsgálta, akik közül az egyik túlsúlyos, a másik normál testalkatú volt. Az ikrek bélflórája eltért egymástól, a fő különbség a baktériumok diverzitásában volt látható. A normál testsúlyú iker mikrobioma sokfélébb volt, mint a súlyfelesleggel rendelkező testvéré, ami a baktériumok különböző ételek emésztésre gyakorolt hatása miatt lehet. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a nyugati étrend és életmód diszbiózissal párosul.

AZ EMBERI SZERVEZET SZÁMÁRA EMÉSZTHETETLEN ROSTOKAT A BAKTÉRIUMOK FERMENTÁLJÁK, AMELY OLYAN KÉMIAI ANYAGOKAT HOZ LÉTRE, MINT A BUTIRÁT, AMELY ELŐNYÖS AZ EGÉSZSÉGES BÉLRENDSZER, AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉG ÉS TESTSÚLYCSÖKKENTÉS SZEMPONTJÁBÓL.
Egy újabb tanulmány azt találta, hogy a beleinkben lévő 2 baktériumtípusnak az aránya meghatározhatja, hogy mennyi súlyt adhatunk le egy adott étrend mellett. Ez a két baktérium a rostokat és szénhidrátokat emésztő Prevotella, a másik pedig a Bacetroidetes, melyből a több állati fehérjét és zsírt fogyasztók rendelkeznek többel. A vizsgálatban 62 ember egy magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrendet követett 26 héten keresztül. Akiknek több Prevotella volt jelen a beleiben 2,3 kg-mal több testzsírt vesztettek, mint azok, akik a másik baktériumból rendelkeztek nagyobb mennyiséggel.

Ezen túl, vízben nem oldódó rostok gélképző anyagok, amelyek vizet szívnak magukba, megnövelve ezzel térfogatukat, mellyel hosszan tartó teltségérzetet okoznak. A jóllakottságérzet nem sarkall minket a további kalóriabevitelre.

Egy vizsgálat szerint a fruktooligoszacharidokkal dúsított sütemények nagyobb valószínűséggel növelték a jóllakottság érzését mint a sima sütemények, amikor túlsúlyos önkénteseknek, adták azokat 9 g/nap dózisban.

A magas fruktooligoszacharid étrendet tartó csoportban jelentős BMI, testzsír, zsigeri zsír, szérum összkoleszterin, LDL-koleszterin, és triglicerid szintet figyeltek meg.

Rostdús étrend hatása a szív és érrendszeri megbetegedések prevenciójában is kedvező. A fruktooligoszacharidokkal való étrendkiegészítés hatásait vizsgálta egy kutatás 51 alanyon, 4 héten keresztül.

Forrás:
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/17562848221115320
https://www.hindawi.com/journals/jobe/2016/7353642/tab6/
https://nutrition.org/the-key-to-weight-loss-may-be-in-the-gut/
https://link.springer.com/article/10.1007/s11882-021-01020-z

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453021000811
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.25.1_supplement.771.4
https://www.semanticscholar.org/paper/METABOLIC-EFFECT-OF-FOS-(FRUCTOOLIGOSACCHARIDE)-IN-Gupta/ffdf795c9af9681a5bbd7eb90abd168a9a855519

MIT JELENT A FODMAP MOZAIKSZÓ?
A kifejezés különböző fermentábilis szénhidrátok kezdőbetűinek rövidítéséből áll össze.

„Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols”

Oligoszacharidok (köztük a fruktánok és a galaktooligoszacharidok (GOS))
Diszacharidok (köztük a laktóz)
Monoszacharidok (köztük a fruktóz)
Poliolok (köztük a szorbitol, xylitol és mannitol)
A FODMAP-ok olyan emészthetetlen rostok, amelyek nem szívódnak fel a véráramba, a széklet tömegét növelve a vastagbélbe kerülnek. Az itt élő bélbaktériumok fermentálják ezeket, amely a bélflóra előnyös változásait idézi elő, azonban az erre érzékenyeknél, különösen IBS esetén hasi diszkomfortérzetet, puffadást okozhat. Ilyen esetekben javasolt a FODMAP-ok ideiglenes megszorítása az étrendben, de fermentábilis szénhidrátok hosszú távú kiiktatása káros hatással lehet a bél mikrobiomra.

(A Fibergum akácia élelmi rost nagymértékű bélrendszeri toleranciát mutatott a vizsgálatokban, alacsony FODMAP diétában is fogyasztható.)
Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/fructooligosaccharide

STRESSZ – BÉLFLÓRA ÉS EMÉSZTÉS
Az utóbbi években mindennapjaink részét képezi a stressz, és ezzel együtt növekszik a depressziós, szorongásos zavarban szenvedők aránya. Egyre több kutatás igazolja a bél mikrobioma és a mentális állapotunk között lévő összefüggéseket, így amikor a gyomor-bélrendszer harmonikus működésére gondolunk, figyelembe kell vennünk a stressz és a szorongás hatását is.

Táplálkozási szokásaink és bélflóránk összetétele befolyásolja az idegrendszer működését, amely visszahat az emésztésre. A különböző ingerekre adott válaszok is egyediek lehetnek. Vegyünk alapul egy stresszes időszakot, melynél van, aki „stressz evésbe” kezd, de vannak, akiknek egy falat sem csúszik le a torkán. Az idegrendszer hat a bélmozgás gyorsaságára, és az emésztőenzimek gyomorsav termelődésére. Az emésztőrendszer működése pedig akár a gondolkodásunkra, viselkedésünkre kedélyállapotunkra is hatással lehet.

A citromfű egyik fő nyugtató összetevője a rozmaringsav, ami nyugtató hatása révén segíti az idegi eredetű emésztési zavarok enyhítését. Úgynevezett szélhajtó hatású gyógynövény, vagyis képes enyhíteni a pangó emésztést és a hasi görcsöket is.
Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27620926/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6653806/
VÉRCUKORSZINT ÉS ROSTBEVITEL

A Fibregum™ egy emészthetetlen szénhidrát nullához közeli glikémiás indexszel. A Fibregum™-ot sikeresen vizsgálták egészséges és kockázatnak kitett embereknél az étkezés utáni glikémiára gyakorolt hatását illetően.
A Bizottság 854/2016/EU végrehajtási rendelete a következőt állítja: „A cukrok helyett akáciát tartalmazó ételek/italok alacsonyabb vércukorszint növekedést indukálnak fogyasztásukat követően a cukrokat tartalmazó ételekkel/italokkal összehasonlítva.”

A magas rostbevitel az ételek fokozatos felszívódását vonja maga után, amely elnyújtva emeli meg a vércukor, illetve inzulin szintet. A glükóz ilyen módon történő felszívódása cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is kedvező.

Az inzulin fő feladata a glükóz beépítése a sejtekbe, aminek vércukor csökkentő hatása van, másrészről ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi. Tehát minél több inzulin termelődik annál inkább növekszik rajtunk a nem kívánt zsírréteg. A glikémiás index a szénhidrátoknak azt a tulajdonságát jelöli, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek tehát nagyban hozzájárulnak az inzulin szint megemelkedéséhez, aminek hatására szervezetünk hozzákezd a zsírok elraktározásához.

Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30599796/
https://academic.oup.com/jn/article/130/6/1572/4686135

Nettó térfogat: 480 ml

379%-al csökkentett szénhidrát-, és 484%-al csökkentett cukortartalom a hasonló termékekhez képest.

Összetevők: tisztított víz, rövid láncú fruktooligoszacharidok (FOS), alma pektin (almahéjból kivont), akácia rost (Fibregum™), étkezési sav (citromsav), természetes citrom aroma, orvosi citromfű (Melissa officinalis L.) föld feletti részének kivonata 2-6:1- standardizált 2,5% rozmaringsav tartalommal, tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok). *Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Csökkentett szénhidrát3-, és cukortartalom4.

AZ ALACSONY ÉS A NAGY MOLEKOLATÖMEGŰ ROSTOK MEGFELELŐ MENNYISÉGÉT AKKREDITÁLT LABORVIZSGÁLATTAL IGAZOLJUK. A termékhez adott orvosi citromfű jelentősége abban is áll, hogy 2014-ben az Év Gyógynövényének választották hazánkban.

Adagok száma a termékben: 12

Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.

Felbontás után hűtőben tárolva 4 hétig fogyasztható.

Hatóanyagok a napi adagban

40 ml-ben

Fruktooligoszacharidok (GOFOS™)

7000 mg

Alma pektin (almahéjból kivont)

250 mg

Akácia rost (Fibregum™)

250 mg

Orvosi citromfű kivonat

amelyből rozmaringsav

100 mg

2,5 mg

Fibregum™ is a trademark of Nexira. GOFOS™ is a trademark of Galam Ltd.

100 mg orvosi citromfű kivonat, 200-600 mg szárított pornak felel meg.

2A cukrok helyett tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén, a fogyasztás után kisebb mértékű vércukorszint-emelkedés következik be, mint a cukrot tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén.

Adagolási javaslat: Napi 40 ml, lehetőleg reggel éhgyomorra, kb. 1 dl vízzel elfogyasztva. Használat előtt felrázandó!
RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal).

Figyelmeztetés: A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés előfordulhat, ez azonban nem befolyásolj a termék minőségét és hatékonyságát. A készítmény színe, íze, állaga termékenként változhat.

TERMÉKÖSSZETEVŐK :
tisztított víz, rövid láncú fruktooligoszacharidok (FOS), alma pektin (almahéjból kivont), akácia rost (Fibregum™), étkezési sav (citromsav), természetes citrom aroma, orvosi citromfű (Melissa officinalis L.) föld feletti részének kivonata 2-6:1- standardizált 2,5% rozmaringsav tartalommal, tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok).
*Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Csökkentett szénhidrát3-, és cukortartalom4.
A vitaminok és étrendkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.